ROTTERDAM - Het aantal faillissementen stijgt nog steeds. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen 1769 bedrijven over de kop, 5 procent meer dan in dezelfde periode in 2009.

Vooral de transportsector en de bouw hebben het zwaar. Daar steeg het aantal faillissementen met respectievelijk 63 en 30 procent.

Dit blijkt uit cijfers van informatie- en adviesbureau Dun & Bradstreet. ''De lichte stijging komt boven op een hoog aantal faillissementen in 2009'', aldus Sabine Besselink van Dun & Bradstreet.

In 2009 steeg het aantal faillissementen van bedrijven met 68 procent tot 7045. In februari van dit jaar leek het de goede kant op te gaan met een lichte daling van 4 procent, aldus het bureau. In maart sloeg echter het positieve beeld om.

Groothandel

In de maakindustrie daalde het aantal faillissementen wel. Er gingen 12 procent minder bedrijven failliet dan in het eerste kwartaal van 2009. Ook de groothandel (- 8 procent) lijkt langzaam uit het dal te klimmen.

De grote toename van het aantal faillissementen in de bouw en de transportwereld is volgens Besselink goed te verklaren.

''De bouwsector profiteerde vorig jaar nog van volle portefeuilles door langlopende trajecten. Deze portefeuilles zijn nu een stuk leger. De transport heeft het al jaren zwaar en heeft simpelweg niet de buffers om financiële tegenslagen op te vangen.''