VS blijven kritisch over koers Chinese munt

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama wil dat de koers van de Chinese munt gebaseerd wordt op de marktwaarde, zei maandag woordvoerder Robert Gibbs van het Witte Huis.

Bij elke topontmoeting tussen de VS en China is de koers van de yuan onderwerp van gesprek, zei Gibbs tegen journalisten.

China wordt verweten de koers van de munt kunstmatig laag te houden om zo de export van dat land te bevorderen.

De Chinese premier Wen Jiabao heeft tot dusver niet toegegeven aan druk om de yuan op te waarderen. Volgens hem is de munt nu niet ondergewaardeerd.

De Amerikaanse regering stelde zaterdag de publicatie van een rapport over wisselkoersen, waarin vermoedelijk kritiek zou worden geuit op China, voor onbepaalde tijd uit. Het rapport had op 15 april moeten worden vrijgegeven, enkele dagen voor een bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Washington.

Gunstig

Door het rapport voorlopig niet te publiceren, hoopt de Amerikaanse regering China vermoedelijk gunstig te stemmen.

Afgelopen vrijdag spraken Barack Obama en Hu Jintao een uur lang telefonisch met elkaar, en volgens staatspersbureau Xinhua ging dat onder meer over de economie.

Uitstel

Voorzitter Max Baucus van de Senaatscommissie voor Financiën zal China de komende weken en maanden met argusogen volgen, zei een woordvoerder van de commissie maandag in een reactie op het uitstel van het rapport.

Baucus wil desnoods door wetgeving voorkomen dat de belangen van Amerikaanse boeren en arbeiders geschaad worden door de praktijken van China.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie