ROTTERDAM - Financiële instellingen die fouten maken bij het verstrekken van NHG-hypotheken moeten in de toekomst kunnen worden beboet.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen, de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie, is met de overheid in overleg over een boetesysteem. Dat zei directeur Karel Schiffer van het fonds zaterdag.

Vooral in de periode tussen 2003 en 2006, toen de hypotheekmarkt een hausse beleefde, hebben mensen een NHG-hypotheek gekregen, terwijl dat eigenlijk niet kon.

Bij de acceptatie is bijvoorbeeld over het hoofd gezien dat de huizenkoper nog een andere schuld had uitstaan.

Waarborgfonds

De fouten hebben ertoe geleid dat het Waarborgfonds de afgelopen twee jaar banken en andere financiers van hypotheken minder schadeloos hebben gesteld nadat huiseigenaren hun hypotheeklasten niet meer konden opbrengen. Een boetesysteem moet het aantal fouten terugdringen, aldus Schiffer.

Dat banken met hogere schadeposten worden opgezadeld, is kredietbeoordelaar Fitch een doorn in het oog. Het bureau overweegt de kredietwaardering te verlagen voor NHG-schuldpapieren die op de financiële markten worden verhandeld. Bij een afwaardering wordt het duurder om een NHG-hypotheek te financieren. Dat wil het Waarborgfonds voorkomen.

Huiseigenaar

In 2008 en 2009 kregen financiers bij ongeveer een kwart van de NHG-hypotheken hun geld niet volledig terug als een huiseigenaar de hypotheek niet meer kon betalen. In de jaren ervoor ging het om hooguit 14 procent.

Het Waarborgfonds wil kredietverstrekkers pas achteraf beboeten. In eerste instantie moet de schade onmiddellijk worden vergoed. Ook moet het gaan om de werkelijke schade. Momenteel wordt de schadepost berekend op basis van een annuïteitenhypotheek, terwijl de meeste huiseigenaren andere hypotheekvormen hebben.

''De belegger in NHG-hypotheken kan zo ook rekenen op zijn geld en dat is in het voordeel van de consument'', zo zegt Schiffer over de veranderingen die in voorbereiding zijn.

Schiffer is in overleg met Fitch over de mogelijke afwaardering. ''Ik verwacht dat dit met een sisser afloopt. Fitch heeft wel een beetje gelijk. Het is voor ons zaak om de kwaliteit van de borgstelling te verbeteren.''