AMSTERDAM - Op de Europese effectenbeurzen heerste dinsdagochtend een gevoel van optimisme. Het begin van de stroom kwartaalcijfers was volgens een analist veelbelovend. De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur op 331,12 punten, een winst van 3,59 punten ofwel 1,1 procent.

Bekijk video:
Modem / Breedband

De nieuwe beurslieveling Getronics was wederom de grootste stijger in de AEX-index. Beleggers lijken weer vertrouwen te hebben in het concern, zeker na het succesvol uitzetten van een nieuwe obligatielening. Het aandeel won 12 procent.

Akzo Nobel profiteerde van de bekendmaking van een samenwerking met het farmacieconcern Pfizer. Het aandeel steeg 1,7 procent. De overeenkomst van de kwakkelende geneesmiddelendochter Organon met de Amerikanen kan uiteindelijk 270 miljoen dollar in het laatje brengen. Dat is goed nieuws voor Organon, dat in problemen verkeert nu het voormalige succesnummer Remeron flink aan omzet heeft ingeleverd.

De financiële wereld werd maandag volledig verrast door een omzetwaarschuwing van Unilever. De koers daalde toen met meer dan 7 procent. Dat verlies werd dinsdag deels goedgemaakt met een winst van 2 procent.

Midkap

In de MidKap-index van middelgrote fondsen was ASMI de grote verliezer met een daling van 2 procent. Het concern maakte maandag nabeurs de cijfers over het derde kwartaal bekend. Ronduit teleurstellend, was de reactie van analisten.

De overige Europese beurzen hadden ook goede zin en lieten tijdens de ochtendhandel overwegend plussen op de borden zien. De winst maandag op Wall Street zorgde voor voldoende impulsen om aandelen te kopen. Parijs noteerde tegen de middag 0,9 procent winst, Frankfurt steeg 0,6 procent en Londen 0,7 procent.

De chipsector trok veel aandacht na de publicatie van de mooie kwartaalcijfers van het Amerikaanse technologieconcern Texas Instruments. In Frankfurt behoorde chipmaker Infineon tot de grootste stijgers met een winst van 1,6 procent. De Britse concurrent ARM kwam dinsdag zelf met cijfers en mocht met een koerswinst van 2,4 procent ook niet mopperen. STMicroelectronics steeg in Parijs 2,8 procent. Schneider Electric voerde de Franse CAC-index aan met 3,8 procent winst. De verkopen van dit bedrijf in het derde kwartaal kwamen overeen met de verwachtingen.

Onder de dalers bevonden zich de Duits-Amerikaanse autofabrikant Daimler-Chrysler, die later op de dag zijn resultaten over het derde kwartaal presenteert. Beleggers zijn niet gerust op de vooruitzichten voor het Amerikaanse onderdeel Chrysler. Het aandeel verloor 0,3 procent van zijn waarde.

Euro

Op de valutamarkt daalde de euro licht ten opzichte van de dollar, van 1,1670 naar 1,1645 dollar. Ten opzichte van het Britse pond noteerde de euro 0,6960 pond, tegen een slotstand van 0,6970 op maandag.