AMSTERDAM - Het Damrak heeft dinsdagochtend geen potten kunnen breken. Na de opleving van maandag zakte de AEX-index weer weg. De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs opende nog wel licht hoger, maar sloeg vervolgens de weg naar beneden in. Tegen de middag noteerde de AEX 0,3 procent lager op ,39 punten.

Bekijk video

"Saai, afwachtend", zo typeerde een handelaar de stemming. Het internationale bedrijvennieuws dat dinsdag vrijkwam had weinig invloed op de Amsterdamse koersen. Het wachten is op de cijfers van Vodafone, dinsdagmiddag, wat van belang is voor de telecomsector, een eventueel rentebesluit van het Amerikaanse centralebankenstelsel Fed (woensdag) en de resultaten van Deutsche Bank (donderdag).

Bovendien betaalde het Damrak de tol voor het niet doorbreken, maandag, van de 512-puntenbarrière. "Het is voor de vierde keer de afgelopen weken dat die weerstand is getest, en vier keer is de aanval mislukt. Wat je dan ziet: dat er dan een stapje terug wordt gedaan."

Opmerkelijk waren de koersreacties op de verwachtingen van Texas Instruments. De Amerikanen hebben hun chips in tweederde van alle mobiele telefoons ter wereld en lieten weten dat ze dit kwartaal beter zullen presteren dan verwacht. Chipfondsen ASM Lithography en ASM International verloren desondanks, 2,procent op 21,65 euro en ,4 procent op 21,84 euro. Philips (0,4 procent op 32,45 euro) wist wel boven de rode streep te blijven.

Verder drukten olie en chemie de stemming. Een lagere olieprijs duwde Koninklijke Olie naar beneden, 0,2 procent op 57,50 euro. Het Franse chemieconcern Rhodia verloor over 2001 meer dan verwacht. Slecht nieuws, ook voor het Nederlandse chemiefonds DSM. De Limburgers, onlangs nog in de race voor Rhodia, verloren 0,3 procent op 44,27 euro.

Grootste stijgers waren Numico, Hunter Douglas en Heineken. De Zoetermeerse fabrikant van voedingssupplementen dikte 1,9 procent aan op 26,60 euro. Hunter Douglas (raambekleding) werd 1,8 procent duurder op 30,75 euro, Heineken 1,5 procent op 44,80 euro.