DEN HAAG - Ongeveer zestig ontslagen KPN-topmanagers stappen naar de rechter om een betere afvloeiingsregeling af te dwingen. Advocaat O. Hammerstein van het Amsterdamse kantoor Spong Advocaten voert deze zaak. Dat heeft een woordvoerder van het kantoor dinsdag bevestigd.

De groep heeft afgelopen vrijdag een vereniging opgericht om gezamenlijk tegen KPN ten strijde te trekken. Volgens het advocatenkantoor worden de managers behandeld volgens de zogeheten kantonrechtersformule. Volgens die formule krijgen managers voor elk jaar dat ze in dienst zijn geweest een vergoeding van een maandsalaris.

Van de in totaal zeshonderd topmanagers moeten er volgens KPN weg. De betrokkenen hebben allemaal een persoonlijke arbeidsovereenkomst. Ze vallen niet onder een sociaal plan.

KPN zegt niet te zijn geschrokken van de actie. "We hebben rekening gehouden met dergelijke procedures", aldus een woordvoerder van het telecombedrijf. Het bedrijf wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

KPN wil in 2004 uitkomen op 32.000 werknemers. Om dat te bereiken, moeten er op korte termijn 4800 werknemers uit. Daarbij vallen 2800 gedwongen ontslagen. Op termijn verdwijnen bij KPN nog eens 1300 arbeidsplaatsen. Dit gebeurt door vacatures niet op te vullen en een selectief aannamebeleid.

/ECONOMIEBijna 5000 gedwongen ontslagen bij KPN