WASHINGTON - Voor grote delen van de Amerikaanse kust mag in de toekomst naar olie en gas worden geboord. President Barack Obama maakte plannen daarvoor woensdag bekend. Het land moet daardoor minder afhankelijk worden van energie uit het buitenland.

Obama noemde zijn beslissing pijnlijk, maar noodzakelijk.

Het gaat om het midden en zuiden van de Atlantische kust en het oostelijk deel van de Golf van Mexico. De hele westkust, van Mexico tot de grens met Canada, valt buiten het plan.

''Gevoelige gebieden'' in Alaska blijven beschermd gebied, aldus Obama. De eerste boringen zullen voor de kust van Virginia beginnen.

Klimaatwetgeving

Volgens waarnemers hoopt de regering hiermee de steun te winnen van de Republikeinen voor Obama's klimaatwetgeving, die de uitstoot van broeikasgassen in de VS moet terugdringen. Maar er was direct kritiek te horen van de oppositie.

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, noemde het plan van de Democratische president ''een stap in de goede richting, maar een kleine, die enorme hoeveelheden Amerikaanse energie links laat liggen''.

Gasboringen

Milieuorganisaties hebben scherpe kritiek op het voornemen om de olie- en gasboringen voor de Amerikaanse kust flink uit te breiden. Jacqueline Savitz van de milieuorganisatie Oceana zei tegen The New York Times: ''We zijn ontzet over het feit dat de president een massale aanval op de oceanen ontketent.''

Er geldt sinds 1981 een verbod op boren voor de oost- en westkust en het oosten van de Golf van Mexico.