BRUSSEL - Europese visserijsubsidies hebben de overbevissing de afgelopen jaren aangemoedigd. Ze leiden tot een overcapaciteit in de sector, aldus een studie.

De EU besteedde 4,9 miljard euro aan visserijsubsidies tussen 2000 en 2006. '

'Er is een duidelijk verband met de overbevissing'', aldus Tim Huntingdon van de Britse consultant Poseidon Aquatic Resource die de studie verrichtte met milieubeweging Pew Environment Group.

Van het geld ging 29 procent naar modernisering van vissersschepen, terwijl slechts 17 procent was bestemd om de vissen te beschermen, zoals tijdelijke vangstverboden.

Vissersvloot

De subsidies waren voor een deel ook bedoeld om de vissersvloot te verkleinen. Maar dat is mislukt, vinden de onderzoekers. In de onderzochte periode zijn met het EU-geld zo'n drieduizend nieuwe vissersboten gebouwd en achtduizend gemoderniseerd.

Daarentegen zijn met de subsidies slechts zesduizend uit de vaart genomen, waarvan het merendeel kleine bootjes voor de Griekse en Italiaanse kust.

Zeeduivel

De vissoorten waarvan overbevissing is aangemoedigd, zijn onder meer zuidelijke heek, zeeduivel, haaien en garnalen, aldus het rapport.