AMSTERDAM - ASM International, toeleverancier van chipfabrikanten, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 9,2 miljoen euro. In dezelfde periode in 2002 bedroeg het verlies 4,6 miljoen euro.

Bekijk video:
Modem / Breedband

De hoge koers van de euro ten opzichte van de Japanse yen en de Amerikaanse dollar had een negatief effect op het resultaat, zo liet ASMI maandag nabeurs weten. Het verlies is groter dan analisten hadden verwacht.

De omzet steeg met 5,3 procent naar 147,4 miljoen euro. Het bedrijf uit Bilthoven ziet tekenen van herstel in de chipmarkt. ,,Maar bedrijven blijven huiverig voor investeringen voor de lange termijn'', meldde ASMI in een schriftelijke toelichting.

Het bedrijf verwacht dat het resultaat over het vierde kwartaal lager uitkomt dan dat in het derde kwartaal. ASMI is bezig met een herstructureringsoperatie. Die kostte het bedrijf in het derde kwartaal een half miljoen euro. Er werden 150 ontslagen aangekondigd. In het vierde kwartaal komt ASMI met meer mededelingen over deze operatie. Er is hiervoor een last van 5 miljoen euro genomen.

ASMI heeft een notering in de MidKap-index, het koersgemiddelde voor middelgrote fondsen aan de effectenbeurs in Amsterdam.