AMSTERDAM - ABN Amro was bij de overname van Bouwfonds der Nederlandse Gemeenten op de hoogte van het bod dat ING al had gedaan. Dat meldt de Volkskrant woensdag.

De krant meldt dat Bouwfonds vertrouwelijke documenten, met daarin het bod van ING, aan toenmalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink heeft gelekt, voor die in 2000 Bouwfonds overnam.

Achter het lekken van het ING-bod zou Cees H. zitten, die tot 2001 de topman van Bouwfonds was. H. is een van de hoofdverdachten in de omvangrijke zaak-Klimop naar fraude in de bouwwereld.

Hij zou zijn vastgoeddirecteur Jan van V. de geheime notie over het overnamebod van ING hebben laten afleveren bij Groenink. Hierin stond onder meer dat ING van plan was 1,25 miljard euro te bieden.

Twee weken later nam ABN Amro Bouwfonds over, overigens voor een kleine 35 miljoen euro minder dan het bod van ING.

Miljoenen

ABN Amro zou in de zes jaar daarna 2,5 miljard euro hebben verdiend aan Bouwfonds. Door de deal liepen gemeenten, de aandeelhouders van Bouwfonds, tientallen miljoenen mis, meldt de Volkskrant.

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat de betrokkenen bij deze deal gerechtelijk vervolgd worden voor oplichting. 'De mensen en de gemeenten zijn bestolen, onder het mom van het neoliberalisme',vindt Van Gerven. 'Het is diefstal van de samenleving.'