DEN HAAG - De VVD wil 30 miljard euro besparen op de overheidskosten. Dat heeft een woordvoerder van de partij dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad.

Wel moeten er belastingen omlaag, waaronder de vennootschapsbelasting.

Twee derde van de bezuinigingen moet in de komende kabinetsperiode worden verwezenlijkt. De resterende 10 miljard in de periode daarna, tot 2019.

Hoogleraar Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de commissie die het liberale verkiezingsprogramma heeft geschreven, liet aan de krant weten dat minder ambtenaren en een efficiëntere gezondheidszorg het grootste deel van de bezuinigingen moeten opleveren.

CDA

Bruijn geeft in het FD af op het CDA, dat volgens hem ''maar 200 miljoen euro extra wil uitgeven aan het beroepsonderwijs, terwijl wij 1 miljard euro extra in het onderwijs willen pompen voor beter opgeleide docenten en kleinere groepen studenten.''

De VVD wil verder het studiebeursstelsel vervangen door een leenstelsel. Later moet er naar draagkracht worden terugbetaald.

Van de begroting van de Europese Unie mag in VVD-ogen nog maar de helft overblijven en de Nederlandse bijdrage moet worden verminderd. De VVD wil verder minder ministeries, meer politeagenten en meer wegen.

PvdA

De PvdA heeft harde kritiek op het programma, dat volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam de ''ouderwetse VVD'' toont.

''De zorg wordt duurder bij de VVD, de sociale zekerheid wordt uitgekleed en de allerarmsten hoeven niet meer op hulp te rekenen, terwijl de rijksten korting krijgen.

Als je een ton verdient en al een villa en een cabrio hebt, krijg je er door belastingverlagingen jaarlijks nog eens 1000 euro bij. Voor dat geld zou je ook drie kinderen in Afrika een heel jaar lang in leven kunnen houden'', aldus PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.