WASHINGTON - Het tekort op de begroting van de Verenigde Staten is in het eind september afgelopen financiële jaar ten opzichte van het voorgaande jaar meer dan verdubbeld van 158 miljard dollar tot een recordbedrag van 374 miljard dollar. Dat heeft het ministerie van Financiën maandag bekendgemaakt.

Het tekort is exact gelijk aan de schatting die het begrotingskantoor van het Amerikaanse Congres eerder deze maand gaf, maar een stuk kleiner dan de regering zelf voorspelde in juli. Toen verhoogde het Witte Huis de raming van februari van 304 miljard dollar tot 450 miljard dollar, vooral wegens de kosten van de oorlogsinspanningen in Afghanistan en Irak.

Dat het minder is geworden, noemde een woordvoerder van het Witte Huis maandag "een bemoedigend teken dat het economisch herstel aan kracht wint". In verhouding tot het bruto binnenlands product van de VS bedraagt het tekort 3,5 procent, het hoogste peil sinds 1993. Het is meer dan het maximum van 3 procent dat in Europa geldt voor landen die meedoen aan de euro. Frankrijk en Duitsland hebben dat plafond inmiddels overigens flink overschreden.