AMSTERDAM - Een meerderheid van de Nederlanders vindt het acceptabel als de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Dat concludeert de Volkskrant uit een peiling die het heeft laten uitvoeren door TNS Nipo.

Van alle Nederlanders kan 63 procent met zo'n bezuiniging leven. Ook een meerderheid van de aanhang van de VVD, CDA en PVV zou voor zijn.

De krant spreekt van een verrassend resultaat omdat ruim tien jaar geleden een meerderheid tegen het morrelen aan de onbeperkte hypotheekrenteaftrek was. De VVD en de PVV maakten eerder bekend niet aan de aftrek te willen komen.

Het Financieele Dagblad schrijft maandag op basis van ingewijden dat het CDA de aftrek ook ongemoeid wil laten.

De peiling is woensdag en donderdag uitgevoerd, vlak nadat D66 en GroenLinks bekend maakten het aftrekken van de betaalde hypotheekrente van het inkomen te willen beperken. Van de gepeilden vindt tachtig procent dat de rente bij hypotheken tot 2,5 ton aftrekbaar moet blijven. Als de hypotheek hoger is, mag de aftrek volgens een meerderheid worden afgeschaft.

De Telegraaf neemt maandag fel stelling tegen de plannen onder de kop 'Handen af van renteaftrek!'. Volgens de krant zorgt het morrelen aan de aftrek voor een kapitaalvernietiging van honderd miljard euro.