AMSTERDAM - De Volkskrant verschijnt maandag voor het eerst op compact formaat. De ochtendkrant verpakt het nieuws voortaan zes dagen per week in een handzame krant en komt daarmee naar eigen zeggen tegemoet aan de wens van veel lezers.

Sinds april vorig jaar verscheen het tweede katern van de Volkskrant al op tabloid. Lezers hebben daardoor al kunnen wennen aan het halfformaat.

Op zaterdag worden alleen de drie katernen Nieuws, Economie en Sport op het gehalveerde formaat gedrukt.

De weekendbijlagen Het Vervolg, Wetenschap, Reizen en Boeken verschijnen op het luxere en iets grotere berlinerformaat. Deze bijlagen worden in België op persen van De Persgroep gedrukt, de nieuwe eigenaar van het dagblad.

Arnon Grunberg verzorgt vanaf maandag dagelijks een korte, krachtige column op de voorpagina. Sind het overlijden van Martin Bril in april vorig jaar stond er geen column meer op de eerste pagina van de krant. Grunbergs zogenoemde 'Voetnoot' bestaat uit slechts 150 woorden.

Unicum

Volgens hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant is deze lengte een unicum in Nederland. Op de achterpagina staat voortaan dagelijks een column van Aaf Brandt Corstius. Ronald Giphart krijgt een column op maandag, woensdag en vrijdag. In het verleden verving Giphart een aantal keren Martin Bril.

Broertjes en de nieuwe medewerkers deelden de nieuwe handzame krant maandagochtend uit voor het Centraal Station in Amsterdam.

De Volkskrant is een van de drie kranten die dit jaar afscheid neemt van het grote traditionele formaat. Donderdag volgt het Dagblad van het Noorden. Op 1 oktober stapt het Nederlands Dagblad over op berlinerformaat.

Kranten die vooralsnog blijven verschijnen op grootformaat zijn De Telegraaf, NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad.

Nieuwe Volkskrant