APELDOORN - Veel huizenbezitters proberen van de lage hypotheekrente te profiteren door een nieuwe lening af te sluiten. Uit cijfers die het Kadaster maandag publiceerde blijkt dat het aantal oversluitingen het afgelopen kwartaal meer dan verdubbeld is ten opzichte van een jaar eerder.

Door het afsluiten van een nieuwe hypotheek kunnen huizenbezitters hun rentelasten terugdringen. Hoewel er doorgaans een boete staat op het openbreken van een bestaande hypotheek, is oversluiten toch voor veel mensen een lucratieve optie. Het boetegeld immers verdienen ze terug uit de lagere maandlasten.

In het derde kwartaal van dit jaar werden er ruim 36.000 hypotheken overgesloten. In dezelfde periode van 2002 bedroeg dat aantal nog 17.179. In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar steeg het aantal oversluitingen met ruim 9 procent.

Volgens de kwartaalcijfers van het Kadaster zijn eengezinswoningen en appartementen tussen begin juli en eind september gemiddeld 0,9 procent duurder geworden in vergelijking met het voorgaande trimester. Een woonhuis kostte het afgelopen kwartaal gemiddeld 205.093 euro. Het aantal verkochte woningen steeg met 8,9 procent.

De huizenprijs die het Kadaster presenteert, valt 5000 euro lager uit dan de gemiddelde verkoopprijs die de makelaarsvereniging NVM over het afgelopen kwartaal berekende. Het verschil is te verklaren uit de afwijkende rekenmethodes die de instanties hanteren. De makelaars turven een verkoop bij het tekenen van het koopcontract, terwijl het Kadaster een transactie registreert bij de overdracht van de woning. In de praktijk is dat enkele maanden later. Bovendien tellen de NVM-makelaars alleen de eigen verkopen en neemt het Kadaster alle transacties mee in de berekeningen.