HILVERSUM - De rente op spaarrekeningen met een vaste looptijd, de zogenoemde spaardeposito's van vijf jaar of langer, is het afgelopen jaar nauwelijks gedaald.

Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Independer. Van vrij opneembare spaarrekeningen en deposito's met een kortere looptijd daalde de rente wel flink.

De rente op de langlopende deposito's daalt minder omdat de zogenoemde kapitaalmarktrente ook minder hard daalt dan de geldmarktrente die als maatstaf geldt voor kortlopende spaarrekeningen.

De rente op een vijfjarige spaardeposito daalde vorig jaar met gemiddeld 0,8 procent. Bij deposito's met een looptijd van een jaar bedroeg deze daling gemiddeld 2,5 procent. De rente op gewone spaarrekeningen daalde gemiddeld met 1,7 procent.

Eenjarig deposito

Fortis Bank en Credit Europe Bank verlaagden de rente op een eenjarig deposito het sterkst, aldus Independer.

Bij Fortis Bank ging het om een daling van 3,15 procent, bij Credit Europe Bank om 3,4 procent. LeasePlan Bank biedt volgens de vergelijkingssite momenteel de hoogste rente op zowel spaardeposito's als op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

Voorwaarden

De rente varieert van 3 procent (1 jaar vast) tot 4 procent (5 jaar vast). Op de spaarrekening zonder beperkende voorwaarden vergoedt LeasePlan Bank momenteel 2,52 procent.