AMSTERDAM - Topman Gerrit Zalm zal een eventuele bonus die hij opstrijkt na de verkoop van ABN Amro en Fortis niet in eigen zak steken. Dit zei hij vrijdag tegen de NOS.

Zalm verklaarde de bonus aan zijn ''favoriete goede doel'' te besteden. Hij bedoelde daarmee de Nederlandse staat, die het geld kan gebruiken voor aflossing van de staatsschuld.

Over de bonusafspraken met Zalm ontstond vorig najaar commotie in de Tweede Kamer. De voormalige VVD-leider zou over een periode van vier jaar 1,5 miljoen euro kunnen verdienen met de verkoop van de onderdelen van ABN Amro en Fortis die in oktober 2008 in handen van de staat waren gekomen.

Bos

Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos nuanceerde de bonusafspraken door te verklaren dat Zalm dan wel 15 miljard euro moet terugverdienen voor de staat.

Zalm krijgt namelijk 100.000 euro voor elke miljard euro winst die wordt geboekt bij de verkoop. Bij een maximale uitkering komt de bonus neer op een half jaarsalaris per jaar dat hij dan heeft gewerkt.

Laagste

Volgens Bos zou Zalm, gezien zijn functie, in de financiële sector een van de laagste beloningen krijgen, ''als het niet de laagste is''. Het afgelopen jaar verdiende de topman van ABN Amro een salaris van 750.000 euro.