RIJSWIJK - De ondernemingsraad (or) van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vindt het tijd voor een grote schoonmaak in top van de organisatie.

De or, die daarmee een uitspraak van demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) ondersteunt, schrijft dat vrijdag in een brief aan de directie.

De brief werd opgesteld naar aanleiding van ''veel verontruste en verontwaardigde reacties'' die het orgaan kreeg van personeelsleden onder andere nadat de directiehonoraria publiek werden.

De brief is in handen van RTL Nieuws. De or is verbaasd over de hoogte en de toename van de salarissen en onkostenvergoedingen van directieleden.

Salarisgegevens

RTL Nieuws maakte deze week salarisgegevens en declaraties van de CBR-directie openbaar. Hieruit bleek dat de 'directeur productie' in 2008 231.361 euro opstreek en een jaar later 271.390 euro, een loonsverhoging van ruim 17 procent.

De algemeen directeur zit er sinds 2007 als externe en wordt in 2008 nog ingehuurd voor 438.930 en in 2009 voor 448.330 euro.

Goede voorbeeld

Volgens de ondernemingsraad zou het de directie ''sieren indien zij zelf het goede voorbeeld zou geven'' wijzend op de ''voortdurende roep om matiging'' richting de ongeveer 1200 medewerkers.

De raad ondersteunt de uitspraak van demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) dat zo snel mogelijk een extern onderzoek naar het hele CBR moet komen.

Op basis van dat onderzoek moeten ''harde maatregelen worden genomen op alle niveaus en zonder aanzien des persoons'', aldus de raad. De or is het met de minister eens dat er ''een grote schoonmaak'' nodig is in de top van het CBR.