AMSTERDAM - Financieel directeur (CFO) David Cole van ABN Amro heeft over 2009 een bonus ontvangen van 875.000 euro.

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van de genationaliseerde bank.

Begin dit jaar bepaalde minister Bos van Financiën nog dat er bij de staatsbank geen bonussen worden uitbetaald als er in een jaar verlies wordt geboekt.

ABN Amro boekte in 2009 een verlies van 117 miljoen euro.

Ook had Bos de voorwaarde gesteld dat als in een jaar ABN Amro een kapitaalinjectie zou krijgen, er geen bonussen worden uitgekeerd.

Afspraak

Eind vorig jaar schoot Bos de bank met miljarden te hulp. In totaal heeft de Nederlandse staat voor ruim 30 miljard euro in de bank gestoken.

Volgens een woordvoerster van ABN Amro gelden voor Cole eerder gemaakte afspraken. Ook wijst ze erop dat de Amerikaan CFO is van ABN Amro Holding, waarvan ABN Amro Bank nog tot 1 april onderdeel is.

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro heeft volgens afspraak een salaris van 750.000 euro gekregen, en geen bonus.

Tamelijk zwak

GroenLinks in de Tweede Kamer eist opheldering van minister Jan Kees de Jager (Financiën). Kamerlid Kees Vendrik vindt het verweer van ABN Amro ''tamelijk zwak''.

''Wanneer houdt het nu eens op met dit soort bonussen? Je mag verwachten dat een bank die door de staat overeind wordt gehouden enige behoedzaamheid kent. En een bonus van bijna negen ton past daar voor mij niet bij.''