AMSTERDAM - Delta Lloyd heeft voor 1,1 miljoen euro een strafrechtelijke vervolging afgekocht bij justitie. De bank-verzekeraar is ingegaan op een schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie, dat deze maand door de landsadvocaat is bevestigd, zo heeft een woordvoerder van Delta Lloyd dinsdag laten weten.

De schikking heeft betrekking op leningen, daterend uit 1995 en , aan vijf bedrijven. De Delta Lloyd-medewerkers die bij de leningen waren betrokken, gingen te laconiek om met de garanties die normaal worden gevraagd. De kredietontvangers kregen daardoor de ruimte de belastingdienst te misleiden.

Intern onderzoek uit 1999 bracht de onregelmatigheden aan het licht, waarna de bank-verzekeraar De Nederlandsche Bank en het Openbaar Ministerie op de hoogte stelde. Justitie vatte het contact op als aangifte en startte een onderzoek. Een jaar geleden stelde het OM een schikking voor, waarop Delta Lloyd inging.

Delta Lloyd erkent dat het zijn klanten te veel naar de zin heeft willen maken. De betrokken leningsvorm is inmiddels stopgezet. Het personeel dat bij de lening was betrokken, is overgeplaatst of berispt.