DEN HAAG - Politiebond ACP zal niet meewerken aan bezuinigingen bij en reorganisaties binnen de politie. Dat heeft voorzitter Gerrit van de Kamp waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin donderdag gezegd.

Ook de andere politiebonden hebben dit standpunt ingenomen, vertelt hij.

Volgens Van de Kamp is er een gevaarlijke situatie ontstaan doordat de invoering van de nieuwe Politiewet door de val van het kabinet op de lange baan is geschoven, terwijl de voorgenomen bezuinigingen voor de politie gewoon doorgaan.

Onacceptabel omdat de voorgestelde wijzigingen in de Politiewet namelijk nauw samenhangen met de aangekondigde bezuinigingen, concludeert Van de Kamp.

Eén van de belangrijkste uitgestelde veranderingen is het centraliseren van de ondersteunende diensten van de politie. Door dit dienstencentrum voor de politie kan veel geld worden gespaard.

Politieregio's

Ook is in het wetsvoorstel vermindering van het aantal politieregio's opgenomen. ''Nu die maatregelen voorlopig niet doorgaan, gaan de bezuinigingen toch ten koste van de sterkte van de politie en dus van de veiligheid in Nederland. Dat is tegen alle afspraken.''

De voorzitter van de ACP constateert dat nu ''het ene na het andere korps laat weten dat de bezuinigingen toch ten koste van de bezetting van de politiemensen moeten worden gerealiseerd.'' Het Korps Zuid-Holland-Zuid meldt dit donderdag nog openlijk in een verklaring.

''Deze situatie leidt tot een krimp van tussen de 2000 en 3000 politiemensen'', weet Van de Kamp.

Politiewet

''De Tweede Kamer heeft er nu zelf voor gekozen om de bezuinigingen door te laten gaan, ondanks het opschorten van de nieuwe Politiewet. Ongelofelijk, want het gaat echt ten koste van de door de Kamer zo gekoesterde veiligheid. En veiligheid is naast de economie toch het belangrijkste onderwerp dat nu in de samenleving leeft.''

''Wij gaan dus niet meewerken aan het inkrimpen van de korpsen. Dan moeten ze maar allemaal in de rode cijfers terecht komen'', benadrukt Van de Kamp.

NPB

Politiebond NPB werkt ook niet mee aan bezuinigingen die ten koste gaan van de bezetting van de politie. ''Wij doen niet mee aan het vergroten van de chaos bij de politie'', stelt NPB-voorzitter Han Busker. ''We hebben een afspraak gemaakt over behoud van de sterkte. Die staat nog keihard.''