BRUSSEL - De kans dat de leiders van de zestien eurolanden bijeenkomen vóór de EU-top die donderdagmiddag in Brussel begint, is volgens ingewijden niet groot.

EU-president Herman Van Rompuy en de Franse president Nicolas Sarkozy hadden de extra 'minitop' geopperd om te praten over noodhulp aan Griekenland, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt de boot af.

Demissionair minister-president Jan Peter Balkenende blijft bij zijn standpunt dat áls het noodlijdende Griekenland om hulp vraagt, het land eerst moet aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat zei Balkenende donderdag kort voor de EU-top in Brussel.

Griekenland

De EU-lidstaten twisten al weken over de vraag of ze het met grote financiële problemen worstelende Griekenland te hulp moeten schieten.

Door zijn torenhoge tekort dreigt Athene geen leningen meer te krijgen op de kapitaalmarkt, terwijl het op korte termijn zo'n 30 miljard euro nodig heeft.

Duitsland voelt er niets voor de Grieken, die de EU lange tijd op het verkeerde been hebben gezet met onjuist statistisch materiaal, uit de brand te helpen.

IMF

Merkel vindt, net als Nederland, dat Athene maar bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet aankloppen. Alleen als ''uiterste redmiddel'' komen leningen van andere eurolanden in aanmerking, zei ze donderdag in het Duitse parlement.

Maar onder meer Frankrijk, Italië, huidig EU-voorzitter Spanje en en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie willen een Europese oplossing. De Griekse problemen kunnen op den duur schadelijk zijn voor de stabiliteit van de euro.

Overschaduwen

De tweespalt over Griekenland dreigt de EU-top te overschaduwen. Die zou eigenlijk moeten gaan over de economische strategie van de EU voor de komende tien jaar, maar alle ogen zijn gericht op de Griekse schuldencrisis.

Een ingewijde sluit niet uit dat er donderdagavond tijdens de EU-top alsnog een minitop van de leiders van de eurolanden wordt ingelast.