BRUSSEL - De socialezekerheidssystemen in de EU-landen kunnen niet zomaar gelijkgeschakeld worden. Daarmee wordt onvoldoende recht gedaan aan de economische, culturele en historische verschillen tussen deze landen.

Demissionair minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken betoogde dat woensdagavond tijdens een lezing in Brussel.

De noodzaak om hun systemen te harmoniseren zorgt in sommige lidstaten voor een verlaging van de normen en in andere juist voor een overbelasting van de economie, aldus Donner.

Zwangerschapsverlof

De CDA-bewindsman noemde als voorbeeld de voorstellen om het zwangerschapsverlof te verlengen en ook vaders zo'n verlof te geven. Deze plannen, die binnenkort in het Europarlement worden besproken, zouden in Nederland tot een half miljard euro aan extra lasten leiden, terwijl Nederland ook al een regeling heeft voor ouderschapsverlof.

Volgens Donner heeft de EU wel gemeenschappelijke doelen nodig, maar moet er ruimte zijn voor een eigen invulling per lidstaat. Diversiteit is geen teken van zwakte maar van kracht, zei hij.

Pensioenstelsels

Bezorgd toonde Donner zich over de houdbaarheid van de pensioenstelsels. Bezuinigen op de pensioenen zou leiden tot ernstige sociale onrust, terwijl anderzijds door de vergrijzing van de bevolking de oudedagsvoorziening onbetaalbaar dreigt te worden. Ook op dit punt ziet Donner Europese harmonisatie echter niet als een oplossing.