AMSTERDAM - Getronics was maandagochtend de onbetwiste lijstaanvoerder op de effectenbeurs in Amsterdam met een koerswinst van 9,7 procent. Beleggers hebben na een diepe financiële crisis weer vertrouwen in de automatiseerder, zeker na het succesvol uitzetten van een nieuwe obligatielening.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Het aandeel koerste met 1,70 euro op een niveau dat sinds juli niet meer op de borden is gezien. Drie jaar geleden was een aandeel nog 33 euro waard. Analisten gaan ervan uit dat Getronics de hele lopende obligatielening binnenkort gaat aflossen en zo de rentelasten sterk gaat terugbrengen.

Getronics wist aan het einde van de ochtend toch nog zijn stempel te drukken op het gemoed van beleggers op de beurs in Amsterdam. Net als op de meeste andere Europese beurzen begon de AEX-index de nieuwe handelsweek met een klein verlies, maar dat sloeg rond de middag om in een kleine winst. De graadmeter noteerde een winst van 0,1 procent op 330,19 punten. Onder de winnaars bevonden zich onder meer de financials ABN Amro, Fortis en Aegon. Voorbeurs zal in de Verenigde Staten Citigroup, de grootste financiële instelling ter wereld, de cijfers over het derde kwartaal bekendmaken.

Ook de andere Europese beurzen stonden op winst. De Duitse DAX-index won 0,8 procent, na de hele ochtend al tegen de trend in winst te hebben geboekt. Parijs en Londen krabbelden tegen het einde van de ochtend net als Amsterdam op. De CAC-40 steeg 0,2 procent, de FTSE-100 won 0,3 procent. Op de Europese valutamarkten ging de euro van de 1,1640 van vrijdag naar 1,1670 dollar. Beleggers lieten zich aanvankelijk vooral inspireren door het lagere slot van Wall Street op vrijdag. Zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq moest flink inleveren.

In Amsterdam had bovendien veel slecht nieuws van de voorgaande week nog zijn invloed. Effectenhuis Van der Moolen was met een koersverlies van 6 procent de grootste verliezer. Donderdag maakte de onderneming bekend een flinke straf van de Amerikaanse beursautoriteiten te verwachten. Bovendien lijken op Wall Street de twijfels over het huidige handelssysteem, waarbij veel nog door tussenpersonen wordt gedaan, te groeien.

De Nederlandse supermarktoorlog had ook zijn weerslag op de beurs. De winstmarge van de supermarkten komen onder druk te staan en dat zullen ze deels op de leveranciers gaan verhalen door scherpere prijzen af te spreken. Albert Heijn verlaagde zaterdag een deel van de merkartikelen in prijs. Maandag bleek dat Laurus-keten Super De Boer dinsdag wil meegaan in de prijzenslag.

Laurus verloor 4,2 procent, Ahold zakte 1,8 procent. Unilever, producent van veel A-merken, zakte 0,1 procent, Wessanen won 0,7 procent.