DEN BOSCH - AMSTERDAM - De prijzenslag in supermarktland is compleet nu verscheidene ketens maandag hebben aangekondigd het mes te zetten in hun prijzen. De stap is een reactie op Albert Heijn, dat maandag duizend artikelen blijvend in prijs heeft verlaagd. Onder meer de winkels van Edah, Konmar, Super De Boer, Plus, Garantmarkt, C1000, Digros, Dirk van den Broek en Bas van der Heijden laten hun prijzen ook flink zakken.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Bij Edah gaan vanaf dinsdag de prijzen van duizend artikelen blijvend omlaag. Ook bij Konmar worden duizend artikelen goedkoper. Maandagochtend lekte uit dat bij Super De Boer ongeveer 150 artikelen goedkoper worden. Daar doet moederbedrijf Laurus nog eens producten bij zodat dinsdag duizend producten goedkoper zijn.

Ook Schuitema (C1000) gaat prijzen verlagen. Directeur J. Brouwer wilde maandag nog niet zeggen hoeveel producten goedkoper worden. "Wij willen dat er een flink prijsverschil blijft bestaan tussen ons en Albert Heijn", aldus Brouwer. "Als dat verschil te klein wordt, passen we de prijzen aan. Het succes van veel Nederlandse supermarkten hangt samen met een prijsverschil tussen hen en Albert Heijn."

Gebeurtenissen

Ook Dirk van den Broek (onder meer Digros, Dirk van den Broek en Bas van der Heijden) doet mee. "We adverteren dinsdag met honderd nieuwe prijsverlagingen", aldus directeur D. van den Broek. "Die komen bovenop de 180 producten die we maandag al goedkoper hebben gemaakt. We hadden dit vorige week al willen aankondigen, maar door de gebeurtenissen in Amsterdam bij ons filiaal aan het Heinekenplein (waar een vrouw in elkaar werd geslagen en later overleed) hebben wij dit uitgesteld."

Van den Broek bereidde zich al voor op de prijzenslag. "Via onze spionnen hadden we de plannen van Albert Heijn vorige week al in handen."

Verder heeft ook Sperwer (Plus en Garantmarkt) aangekondigd met prijsverlagingen te komen. "Er moet een bepaald prijsverschil zijn tussen onze winkels en Albert Heijn", aldus directielid J. de Korte. "Wij gaan dat verschil terugbrengen tot het oude niveau."

Goedkoper

Prijsvechter Jumbo Supermarkten maakt zich niet al te druk over de prijzenslag. "Zelfs na de prijsverlagingen van Albert Heijn zijn wij gemiddeld 14,4 procent goedkoper", aldus directielid C. Cloosterman-Van Eerd van de keten. "We hebben de verschillen maandagochtend doorgerekend en daaruit blijkt dat wij gemiddeld 7 procent goedkoper zijn als we alleen kijken naar de duizend producten die Albert Heijn in prijs heeft verlaagd."

Deskundigen in de branche denken dat uiteindelijk de fabrikant het gelag moet betalen. "De supermarktketens gaan proberen een deel van het verlies terug te halen bij fabrikanten", denkt supermarktdeskundige G. Rutte.

Eén van de grote A-merkfabrikanten in Nederland is Unilever. Dat concern heeft nog niet gepraat met Albert Heijn over prijzen. "Er is geen sprake geweest van een gesprek", zei de woordvoerder. "Wij verkopen onze producten voor prijzen die wij interessant vinden." Ongeveer een jaar geleden hadden Albert Heijn en Unilever (onder meer Omo, Croma, Knorr, Unox en Cif) ruzie over prijzen. Daarop zette Albert Heijn voor ruim een week verscheidene Unilever-producten buiten de deur.

Imagoschade

Volgens Rutte heeft Albert Heijn de fabrikanten niet betrokken bij de voorbereidingen voor de prijsverlagingen. "Het heeft hun verrast." Volgens de supermarktdeskundige moeten de consumenten deze week terugkomen bij Albert Heijn. "Als dat niet gebeurt, dan is er een echt probleem. Dan is de imagoschade inmiddels zo groot dat er extra stappen nodig zijn." Rutte verwacht dat door de prijzenslag kleine supermarktfilialen verdwijnen. "Als die het omzetverlies door de verlaging van de prijzen niet kunnen opvangen, houdt het op."

Volgens topman J. Bruijniks van Laurus, onder meer bekend van Edah en Super de Boer, kan de prijzenslag leiden tot "Duitse toestanden". Evenals het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) denkt Bruijniks dat de winstmarges van de supermarkten zo sterk onder druk kunnen komen dat de concern geen geld meer hebben om de winkels te verbeteren. Dat leert volgens hem de jaren voortdurende supermarktoorlog in Duitsland.