AMSTERDAM - Participatiemaatschappij Newconomy, de verzameling slecht renderende IT-deelnemingen, heeft een nieuwe geldschieter gevonden.

De investeringsgroep van enkele particuliere investeeerders rondom voormalig Krasnapolsky-baas W. van den Dijssel neemt de schulden van het beursgenoteerde bedrijf over en steekt via een lening 5 miljoen gulden in het voormalige project van Maurice de Hond. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

De schulden van het bedrijf worden omgezet in totaal 36 miljoen nieuwe aandelen (waarde: 8 eurocent). Een deel van die nieuwe stukken zal aan het bedrijf worden gegeven om personeel mee te betalen. Uiteindelijk zal Pall Mall Capital Netherlands, zoals de groep heet, 45 procent van de stukken in handen hebben. Van den Dijssel zal, bij goedkeuring van de plannen op de aandeelhoudersvergadering, de nieuwe directeur worden.

Slepende claims

Newconomy was vorig jaar op sterven na dood. Door een aantal slepende claims was niemand bereid de noodlijdende NV de helpende hand te bieden. Het eigen vermogen verschrompelde in rap tempo tot miljoen euro eind 2001.

Het bestuur maakte in november bekend dat het bedrijf in de toenmalige vorm geen bestaansrecht meer had. Nadat de diverse oude problemen waren opgelost, was Van den Dijssel de slagvaardigste partij.

Van de dertig participaties waar het bedrijf in 2000 mee begon zijn er zes verkocht en zes (nagenoeg) bankroet. De rest heeft nog maar een fractie van de waarde die de investering ooit kostte. Vijf deelnemingen zijn zelfs waardeloos.

Volgens de verklaring van Newconomy ziet Van den Dijssel brood in de internetbedrijven waar Newconomy in investeert, omdat in zijn visie de echte, klantgerichte oplossingen die internet biedt nog in de kinderschoenen staan bij veel traditionele bedrijven. Gezien zijn achtergrond zal een van zijn speerpunten in het beleid de hotelbranche zijn.