NEW YORK - Een verdeeld Wall Street zorgde maandag voor weinig grote bewegingen onder de belangrijkste aandelen. De Amerikaanse beleggers hielden hun kruit in afwachting van bedrijfsnieuws droog. De Dow Jones-index opende de dag positief, maar ontsteeg het niveau van vrijdag nauwelijks. Uiteindelijk stond de index na het einde van de handel op een kleine plus van 25,67 punten (0,26 procent) bij een stand van 9865,75 punten.

De door de technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index sloot maandag eveneens met een kleine winst (0,32 procent) op 1943,92 punten.

Onder de grote fondsen waren winnaars en verliezers in vrijwel gelijke groepen verdeeld. De financiële aandelen kwam onder druk te staan nadat American Express cijfers had bekendgemaakt. Het financiële concern behaalde over het afgelopen boekjaar een winst van 1,3 miljard dollar. Dat was 53 procent minder dan het jaar daarvoor. Het aandeel sloot de dag met een verlies van 1,9 procent en was daarmee een van de grootse verliezers. Ook JP Morgan Chase (min 1,9 procent) en Citigroup (min 0,6 procent) leverden in.

De stemming werd positief beïnvloed door nieuws van Xerox. De maker van kopieerapparaten en printers kwam voorbeurs met het bericht naar buiten dat het nettoverlies in het vierde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode sterk was teruggelopen. Goed nieuws voor beleggers die het aandeel beloonden met een sprong van ruim 13 procent.

Ook technologiebedrijf Texas Instruments deed het met een plus van 3,5 procent goed. Beleggers speculeerden op de resultaten die de chipmaker nabeurs zou presenteren.

Minder goed verging het netwerkonderneming Global Crossing. Het bedrijf vroeg maandag uitstel van betaling aan en was daarmee na Kmart het tweede bedrijf binnen een week dat zich tot de Amerikaanse faillissementswetgeving moest wenden. De koers van het aandeel duikelde met meer dan 40 procent.

De dollar moest in de loop van de dag weer iets inleveren tegenover de euro. De Europese munt stond aan het eind van de handel in Amsterdam net iets onder de 0,86 dollar. Dat was voor het eerst sinds juli vorig jaar. In New York noteerde de euro 0,8620.