AMSTERDAM - Opnieuw heeft een farmaceut illegale reclame gemaakt voor een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Sanofi Pasteur MSD paaide artsen met geschenken, betaalde voor artikelen in publieksbladen en probeerde politici te beïnvloeden.

Dat schrijft Trouw donderdag op basis van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Farmaceuten mogen geen reclame maken voor vaccins die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Sanofi Pasteur MSD zou artsen hebben gevraagd tegen een onkostenvergoeding 'informatiebrieven' naar patiënten te sturen.

Ook organiseerde het op grote schaal voorlichtingsbijeenkomsten waar het eigen middel werd aangeprezen.

In een mail aan VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert schreef de vaccinfabrikant volgens Trouw: "Wat zou het geweldig zijn als Mark Rutte een signaal afgeeft en een oproep tot snelle invoering van maatregelen ter preventie van baarmoederhalskanker openbaar ondertekent.''

''Dan moet en zal Wouter Bos en wellicht Balkenende snel volgen Iets anders kunnen zij aan hun achterban niet verkopen."

Overtuigen

Op de vraag of Hennis-Plasschaert 'haar partijtop' wil 'overtuigen', schrijft ze contact op te nemen met Rutte. "Ik kom hier dus spoedig op terug." Het benaderen van volksvertegenwoordigers is niet toegestaan.

Sanofi Pasteur MSD is het volgens de krant niet eens met de kritiek die het krijgt en probeerde via de rechter openbaarmaking van het rapport te voorkomen. Eerder bleek al dat GlaxoSmithKline de regels heeft overtreden bij het aanprijzen van zijn vaccin voor baarmoederhalskanker.