UTRECHT - Enkele honderden schoonmakers hebben zich dinsdag op station Utrecht Centraal verzameld voor een zitactie. Ze eisen onder meer een hoger loon.

''We zijn moe van het staken de afgelopen vijf maanden; dus zijn we maar gaan zitten'', aldus FNV-bestuurder Ron Meyer.

De stakende schoonmakers in fel oranje hesjes zitten in een kring, midden in de stationshal. ''Actie, actie!'', roepen ze en blazen op fluitjes. Veel reizigers zijn blijven staan om te kijken.

Een man met een gitaar zingt een protestlied waar joelend op wordt gereageerd door de stakers. 'Tevreden schoonmakers = tevreden reizigers', staat er op een spandoek.

Lachertje

''Ik verdien 10 euro per uur, een lachertje'', vertelt een schoonmaker van treinen. ''Ik kan nooit eens iets leuks doen, ik werk alleen maar.'' Een ander laat brieven van incassobureaus zien. Hij heeft voor de actie al zijn vaste lasten opgeteld: 1934 euro, een stuk meer dan de 1400 euro die hij elke maand verdient.

Oplossing

De schoonmakers willen blijven zitten totdat de NS ''een oplossing forceert'', laat Meyer weten. Volgens vakbond FNV Bondgenoten zijn grote opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven zoals de NS ''direct verantwoordelijk voor de slechte behandeling van schoonmakers''. Meyer verwacht dinsdag 440 actievoerders.

FNV Bondgenoten voert al maanden actie voor een betere cao. Zo worden de treinen en stations al een tijd niet schoongemaakt en legden de schoonmakers op Schiphol het werk neer.

De actievoerders op Utrecht Centraal eisen naast loonsverhoging ook een betere reiskostenvergoeding en betere opleidingsmogelijkheden.

Bekijk lezersfoto's van de staking op NUfoto.nl

Schoonmaakactie Utrecht