AMSTERDAM - Terwijl de tweede Maasvlakte wordt aangelegd hebben de eerste Polen, Italianen en Nederlanders hun intrek genomen in een tijdelijk hotel in de buurt van de werkzaamheden.

"We gaan dit concept vaker toepassen," zegt de directeur van bouwbedrijf Jan Snel, Harry van Zandwijk.

Het tijdelijke budgethotel staat op enkele honderden meters van de plek waar de tweede Maasvlakte momenteel wordt opgespoten. Daarnaast leveren ook de drukke bouwwerkzaamheden op de eerste Maasvlakte veel potentiële hotelgasten op, denkt Van Zandwijk.

De aanleiding voor het project is de verbreding van de A15, waardoor de Rotterdamse haven tijdelijk slechter bereikbaar is. Het hotel wordt in 2015 weer afgebroken, en zal naar verwachting aan maximaal 2.000 mensen uit diverse landen onderdak bieden.

Of het hotel rendabel is, moet nog blijken, zegt Van Zandwijk. "We proberen alle betrokken aannemers te overtuigen van het concept, maar ik heb er alle vertrouwen in."

Oplevering

De oplevering van het complex stond voor januari gepland, maar door vergunningen en zorgen over overlast werd het twee maanden later. "Er is nu camerabewaking, een 24-uursreceptie en er zijn recreatievoorzieningen om de mensen bezig te houden", zegt Van Zandwijk daarover.

Het bijzondere van de onderneming is, zegt de directeur, dat het bouwbedrijf Jan Snel nu ook hoteluitbater is geworden. "We hebben er gelijk voor gekozen om, samen met een vastgoedbedrijf, zelf de exploitatie van het hotel te gaan doen."

Als het tijdelijke hotel succesvol is, gaat het bedrijf het concept vaker uitvoeren. Van Zandwijk: "Er is al interesse vanuit Duitsland en België, waar een aantal energiecentrales wordt gebouwd."