DUBLIN - Prijsvechter Ryanair wil op Nederland gaan vliegen. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft gesprekken gevoerd met Eindhoven Airport. De regionale luchthaven heeft dit maandag bevestigd. Rotterdam Airport zegt niet in de race te zijn.

Ryanair zelf wil officieel geen commentaar geven, maar de woordvoerder van de maatschappij haast zich wel te zeggen dat de Ieren donderdag nieuwe bestemmingen bekendmaken. "We zijn met meer dan 40 luchthavens in gesprek", zegt de Ryanair-woordvoerder.

Als Ryanair op Nederland gaat vliegen zal dat zeer waarschijnlijk niet op Schiphol zijn. "Wij vliegen bij voorkeur op regionale luchthavens", aldus de woordvoerder van Ryanair. De prijsvechter laat grote luchthavens links liggen omdat daar teveel drukte is en deze niet rendabel kunnen zijn voor een dergelijke maatschappij. "Wij landen en keren in 25 minuten, daarom kunnen we goedkoop werken", verduidelijkt de woordvoerder.

Eindhoven Airport bevestigt dat er gesprekken zijn tussen de luchthaven en Ryanair. "Voor het zomerseizoen zijn we nu al haast te laat, maar voor het winterseizoen hebben we nog een paar maanden", zegt een woordvoerster daar. "Veel hangt af van wat Ryanair biedt en vraagt."

Op dit moment vliegt de Ierse goedkope maatschappij al op 64 routes in 12 verschillende Europese landen. "Maar nóg niet op Nederland", zegt de woordvoerder. De maatschappij verwacht dit jaar 10 miljoen passagiers te vervoeren. Vorige week nog maakte Ryanair bekend 100 nieuwe Boeing-toestellen te kopen.