AMSTERDAM - De hoofdverdachten in de fraudezaak rond beleggingsfonds Palm Invest leden aan een duizelingwekkende koopzucht, die alles te maken had met het zogenoemde 'sudden wealth syndrome'.

Dat stelt de gewezen advocaat Dion Bartels in zijn boek 'Palm Invest' over het beleggingsdrama, dat maandag verschijnt.

Het boek van Bartels, die zich met zijn inmiddels failliete advocatenkantoor had opgeworpen als vertegenwoordiger van de gedupeerde beleggers, geeft een overzicht van de gebeurtenissen.

Het verhaalt onder meer over de rol van de 'chauffeur' bij het ontvouwen van de werkwijze van de verdachten, over mensen met een uitkering die als directeur te boek stonden en over bv's op naam van de vrouwen van de hoofdverdachten.

En het beschrijft nog maar eens hoe zij met de miljoenen van beleggers vooral eerst aan zichzelf dachten.

Schoolvoorbeelden

De mannen van Palm Invest zijn volgens Bartels schoolvoorbeelden van plotselinge rijken, die alle zicht op de financiële werkelijkheid verliezen. Het uitgavenpatroon van Remco V. en Danny K. zou op het hoogtepunt 36.000 euro per dag hebben bedragen.

Van het geld dat beleggers aan Palm Invest gaven om te investeren in vastgoed in Dubai, zouden de twee de duurste maatpakken hebben gekocht, maar liefst dertien bolides die contant werden betaald en twee villa's in het Gooi.

Superjacht

Ook schaften ze een kleine vloot aan van twee sloepen en een motorjacht om mee te varen op de meren en plassen dichtbij het Gooi. Remco V. kocht voor 4 miljoen euro het superjacht 'Double Fun' van vastgoedmiljonair Evert Kroon, die zelf onlangs is opgepakt op verdenking van fraude.

V. loste daarnaast met geld uit de kas van Palm Invest eerst zijn schuld van anderhalf miljoen euro af die nog voortkwam uit een faillissement van een vorig bedrijf. Een fout, stelt Bartels, want daarmee kwam hij in beeld van de opsporingsdiensten.

FIOD

Het bedrijf was pas een half jaar in zaken toen het tegen de zomer van 2007 de eerste barsten begon te vertonen. De FIOD kwam er na onderzoek achter dat slechts 8,9 miljoen euro, ongeveer een derde van het totaal opgehaalde bedrag van meer dan 27 miljoen euro, daadwerkelijk was belegd in Dubai. In januari 2008 werd de bedrijfstop gearresteerd en was het spel uit.

De hele fraude heeft volgens Bartels, die zichzelf tegenwoordig liever stelt te zien als onderzoeksjournalist, kunnen gebeuren door gebrekkig toezicht. Maandag begint in Amsterdam de rechtszaak.