AMSTERDAM - De koers van het aandeel KLM is maandag met ruim procent gestegen naar 14,68 euro. De luchtvaartmaatschappij is weer in beeld voor een samenwerking met British Airways, nu dit bedrijf geen alliantie met American Airlines sluit.

Bekijk video

KLM en British Airways hebben elkaar al tweemaal diep in de ogen gekeken of een fusie mogelijk was. Vooral de KLM-alliantie met Northwest Airlines kan nu voor British Airways interessant zijn, omdat de Britten geen akkoord met American Airlines konden bereiken.

Ook enkele andere MidKap-fondsen op de beurs sprongen maandag in het oog. Het aandeel IHC Caland deed het goed. De toeleverancier van olie- en baggerbedrijven meldde een bijzonder goedgevulde orderportefeuille te hebben. De koers steeg maandag 2,45 procent naar 56,35 euro.

Veel aandacht was er ook voor Vopak. Het opslag- en tankerbedrijf was verreweg de grootste daler. De aandelen kwamen ,15 procent lager uit. Directe aanleiding was een winstwaarschuwing en het opstappen van een topman maandag.

Analisten zien echter meer oorzaken. Het bedrijf zou al langer kwakkelen met de automatisering, terwijl de fusie waaruit het bedrijf is voortgekomen toch niet heeft gebracht wat werd gehoopt. Daar komt de economische tegenwind nog eens bij.

Het merendeel van de andere fondsen op de beurs in Amsterdam deed het ook goed. De AEX sloot 0,85 procent hoger op 507,64 punten. Onder de grootste fondsen sloten slechts enkelen in de min. Belangrijkste daler was Unilever, dat 0,6 procent verloor. De MidKap-index kwam 0,91 procent hoger uit op 484,36 punten.

De opwaartse trend is te danken aan de internationale ontwikkeling, gebaseerd op het optimisme dat eind vorige week op Wall Street werd geuit. Op de beurs zelf was immers amper nieuws dat aanleiding kon geven voor grote veranderingen.