CUPERTINO - Topman Timothy Cook van het Amerikaanse computerbedrijf Apple krijgt een bonus van 22 miljoen dollar in cash en aandelen voor de tijd dat hij Steve Jobs verving tijdens diens ziekte.

Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag.

Cook, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding bij Apple, krijgt 5 miljoen dollar in contanten en 75.000 aandelen ter waarde van 17 miljoen dollar.

Volgens een korte verklaring van Apple krijgt Cook de bonus ''voor zijn voortreffelijke werk bij het bedrijf in de periode dat Steve Jobs vorig jaar wegens ziekte afwezig was''.

Jobs, een van de oprichters van Apple, onderging vorig jaar een levertransplantatie en was ruim een half jaar afwezig bij Apple.

iPad

De bonus komt op het moment dat Apple een van zijn belangrijkste nieuwe producten op de markt brengt, de iPad-tabletcomputer.

De eerste iPads, geschikt voor het lezen van digitale boeken, computerspelletjes en internetgebruik, liggen vanaf 3 april in de winkels. Timothy Cook werkt sinds 1998 voor Apple. Sinds 2005 heeft hij de dagelijkse leiding over het bedrijf.