AMSTERDAM - Ondanks bedenkingen van de Consumentenbond en het Nibud blijft het mogelijk om op afbetaling op vakantie te gaan.

Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) schrijft vrijdag in een Kamerbrief dat hij ingrijpen niet nodig vindt.

Het Nederlands Dagblad schreef eind januari over de mogelijkheid om op de pof op vakantie te gaan.

Kredietverschaffer PrimeLine gaf als voorbeeld een vakantie van 2500 euro waarvoor de reiziger veertien maanden lang 190 euro per maand betaalt.

Ongewenst

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting wees er in de krant op dat voor een vakantie gespaard hoort te worden.

SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies noemde de nieuwe mogelijkheid ongewenst, vooral nu er veel wordt gepraat over het aanpakken van problematische schulden.

Donner zegt de zorgen van het Nibud en de Consumentenbond te delen, maar wijst er op dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de schulden die zij aangaan.

Beschermen

Ook is er volgens hem genoeg wetgeving om consumenten die een lening aangaan te beschermen. De Autoriteit Financiële Markten controleert streng of aan die regels wordt voldaan.

Daarbij doet de overheid volgens Donner genoeg om het publiek te waarschuwen. "Ik zie geen reden een krediet voor een vakantie anders te behandelen dan een krediet voor een ander product."