DEN HAAG - Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is bezorgd over de kwetsbare positie van schoonmakers op de arbeidsmarkt. Dat maakte de CDA-bewindsman donderdag duidelijk in de Tweede Kamer.

Hij zegde toe aan de SP, PvdA en GroenLinks dat hij zich zal informeren bij vakbonden en werkgevers in de schoonmaak over hoe het cao-conflict in de sector over loon en arbeidsvoorwaarden verloopt.

Maar hij benadrukte dat hij ervoor wil waken dat de overheid partij wordt in de onderhandeling tussen private partijen: werkgevers en werknemers.

Acties

Dit tot onvrede van vooral SP-Kamerlid Sadet Karabulut die Donner samen met zijn collega-minister Jan Kees de Jager (Financiën) had opgetrommeld voor een spoeddebat, omdat er bij acties van schoonmakers sprake zou zijn van inzet van stakingsbrekers door de Nederlandse Spoorwegen en verstoring door de Schiphol Groep.

Volgens SP, PvdA en GroenLinks moeten deze bedrijven, waar de overheid een dikke vinger in de pap heeft, het goede voorbeeld geven en het stakingsrecht beter respecteren. Daartoe zouden Donner en De Jager volgens PvdA'er Hans Spekman best hun invloed meer kunnen gebruiken.