GENEVE - Luchtvaartorganisatie International Air Transport Association (IATA) verwacht dat de internationale luchtvaartsector dit jaar een gezamenlijk verlies lijdt van 2,8 miljard dollar (ruim 2 miljard euro).

In december ging de IATA nog uit van een verlies van 5,6 miljard dollar. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

De gezamenlijke omzet zal dit jaar 522 miljard dollar bedragen, verwacht de IATA. Dat is een opwaartse bijstelling van de eerdere raming met 44 miljard dollar en een stijging met 43 miljard dollar ten opzichte van 2009.

Ook stelde de IATA de verwachting voor 2009 bij tot een gezamenlijk verlies van 9,4 miljard dollar (6,9 miljard euro) van een eerder voorspeld verlies van 11 miljard dollar.

Herstel

De forse bijstelling van de verliesprognose voor 2010 is te danken aan een veel sterker dan verwacht herstel van de vraag in de laatste maanden van 2009, dat in de eerste maanden van dit jaar heeft doorgezet.

De luchtvaartmarkten in Azië en Latijns-Amerika trekken de kar met stijgingen van het aantal vervoerde passagiers in januari van respectievelijk 6,5 en 11 procent.

Europa

Noord-Amerika en Europa blijven volgens de IATA duidelijk achter met toenames van respectievelijk 2,1 en 3,1 procent. ''De Noord-Atlantische en Europese markten hebben sinds medio 2008 continue krimp laten zien'', aldus IATA-topman Giovanni Bisignani.

De bij de IATA aangesloten Europese luchtvaartmaatschappijen leveren dit jaar de zwakste prestatie af met een geschat verlies van 2,2 miljard dollar.

Passagiers

Wel zal het aantal vervoerde passagiers met 4,2 procent toenemen. ''Het is tekenend voor het trage economische herstel en het wankele consumentenvertrouwen.''

De Noord-Amerikaanse luchtvaartbedrijven volgen met een verlies van 1,8 miljard dollar en een stijging van het aantal passagiers van 6,2 procent.

''Het uitblijven van herstel op de arbeidsmarkt trekt nog steeds een wissel op het consumentenvertrouwen in deze regio'', aldus de IATA.

Azië

Het snelle economische herstel in Azië zorgt er volgens de organisatie voor dat de luchtvaartmaatschappijen een verlies van 2,7 miljard dollar in 2009 kunnen ombuigen in een winst van 900 miljoen dollar dit jaar.

Dat gaat naar verwachting gepaard met een passagierstoename van 12 procent.

In Latijns-Amerika zal de gezamenlijke winst voor het tweede jaar op rij 800 miljoen dollar bedragen.

Volgens de IATA hebben de landen in deze regio minder schulden dan de Verenigde Staten en Europa. Ook helpt het dat de regio veel zaken doet met Azië. Ook hier zal het aantal vervoerde passagiers met 12 procent stijgen.