HAMILTON - Voor de tweede keer binnen een week heeft een groot Amerikaans bedrijf uitstel van betaling aangevraagd. Ditmaal gaat het om Global Crossing, dat snel dataverkeer aanbiedt. Het op Bermuda gevestigde bedrijf heeft voor 22,4 miljard dollar aan financiële verplichtingen uitstaan.

Vorige week moest de supermarktketen Kmart zich al wenden tot de Amerikaanse faillissementswetgeving. Uitstel van betaling beschermt bedrijven tegen schuldeisers en geeft ze de tijd om te reorganiseren.

Global Crossing heeft de reorganisatieplannen maandag al bij een rechtbank in New York neergelegd. In ruil voor 750 miljoen dollar in contanten krijgen KPN-partner Hutchison Whampoa uit Hongkong en Singapore Technologies Telemedia een onbekend meerderheidsbelang in het met schulden beladen bedrijf. Het geld is nodig om de balans van Global Crossing te versterken. De geldschieters zijn al aandeelhouder van de Aziatische activiteiten van Global Crossing.

Het bedrijf is in de problemen gekomen door miljardeninvesteringen in netwerken in de VS, Europa en Azië. Inmiddels liggen er netwerken voor snel dataverkeer in meer dan tweehonderd steden in 27 landen. Veel geld is er echter nog niet mee verdiend. Veel ruimte voor dataverkeer wordt niet benut door de malaise in de telecom- en internetsector. Alleen al in het derde kwartaal van 2001 leed Global Crossing een verlies van 3,4 miljard dollar.

Global Crossing, in 1997 opgericht, zegt dat zijn dienstverlening niet zal lijden onder de surseance. Werknemers krijgen gewoon uitbetaald, zonder onderbreking.