AMSTERDAM - Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) krijgen een extra steuntje in de rug. Door een versoepeling van de voorwaarden kunnen ze sneller in aanmerking komen voor een fiscaal voordeel.

Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) maakte dat woensdag in Amsterdam bekend tijdens een congres van het Platform Zelfstandige Ondernemers.

De Jager maakt het mogelijk dat zzp'ers bij de fiscale zelfstandigenaftrek eerder het urencriterium kunnen halen omdat ze ook uren mogen meetellen die worden besteed aan zaken als scholing en administratie.

''Met deze maatregel geef ik gehoor aan de signalen dat zelfstandigen zonder personeel door de crisis vaak zwaar worden getroffen. Ik reken erop dat de overgrote meerderheid van deze groep hierdoor alsnog in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek.''

Voor de zelfstandigenaftrek geldt een norm van 1225 uur. De maatregel van De Jager geldt voor de belastingaangifte over 2009 en 2010.

Loos gebaar

FNV-vakbonden noemen de toezegging van De Jager een loos gebaar. Volgens de vakbonden mochten zelfstandigen de uren altijd al meetellen.

''De minister heeft er nooit de regels op nageslagen'', zei voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw.

De vakbonden willen de kwestie op korte termijn met de demissionaire minister bespreken. ''We moeten maar eens op de stoep gaan staan'', aldus Verhoef.