PARIJS - Nederland moet de duur van de werkloosheidsuitkering verkorten om te voorkomen dat langdurig werklozen het contact met de arbeidsmarkt verliezen.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag gepresenteerd rapport over de groeimogelijkheden van de westerse economieën.

De denktank van de geïndustrialiseerde landen waarschuwt daarin voor het risico dat kwetsbare groepen, zoals ouderen en laagopgeleiden, door de hoge werkloosheid de hoop op werk opgeven.

Overheden moeten daarom meer investeren in scholing en in hulp bij het zoeken naar een baan.

Daarnaast moeten werklozen door kortere uitkeringen worden gestimuleerd om te blijven solliciteren.

Hypotheekaftrek

Nederland zou er volgens de OESO verder goed aan doen de hypotheekrenteaftrek te verminderen. Met de opbrengst kan de inkomstenbelasting worden verlaagd.

''De OESO-landen lijken op weg naar een bescheiden en ongemakkelijk, maar zeer welkom herstel'', schrijft de organisatie in het rapport.

De crisismaatregelen waarmee de recessie werd bestreden, moeten daarom nu worden vervangen door beleid dat de economie structureel versterkt.

Daarvoor moeten onder meer de regels voor de financiële sector worden aangescherpt, stelt de OESO.

Littekens

''De wereldwijde recessie heeft diepe littekens achtergelaten'', zei secretaris-generaal Angel Gurría bij de presentatie van het rapport.

''De enige manier om een begin te maken met de genezing is door stappen te nemen die de economie helpen het verloren potentieel te herwinnen.''

De OESO schat dat de economieën van de geïndustrialiseerde landen de komende jaren gemiddeld ongeveer 3 procent kleiner zijn dan zonder de recessie het geval was geweest.