ZAANDAM - De financiële topman van Ahold, Hannu Ryöppönen, krijgt over het eerste jaar dat hij in dienst is gegarandeerd 70 procent van zijn bonus. Hoe hoog die bonus uitvalt, moet de raad van commissarissen nog bepalen, maar zij mikt op 125 procent van zijn basissalaris van 650.000 euro. Daarnaast krijgt de Fin opties en aandelen.

Uitgaande van 125 procent zou het gegarandeerde bonusdeel ruim .000 euro bedragen. Daarvan is al 500.000 euro uitgekeerd. Over het tweede jaar is nog 50 procent van de bonus gegarandeerd. Dat staat in het Amerikaanse jaarverslag dat Ahold bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft ingediend.

Bestuursvoorzitter A. Moberg leverde eerder na een storm van protest zijn gegarandeerde bonus van 1,5 miljoen euro in. De Zweed krijgt nu alleen een bonus en andere extra's als hij aan bepaalde voorwaarden voldoet. Hoe die criteria eruit zien, maakt Ahold 26 november tijdens een aandeelhoudersvergadering bekend. De jaarbeloning van Moberg kan oplopen tot ruim 10 miljoen euro.

Ryöppönnen verdient met zijn basissalaris minder dan zijn voorganger D. Eustace. De oud-Philipsman werd in maart aangesteld als tijdelijk financieel topman. Na het aantreden van Ryöppönen bleef hij in dienst totdat de financiën in orde zijn. Op jaarbasis verdient Eustace voor zijn werkzaamheden 805.000 euro. Verder kreeg hij al 100.000 aandelen en krijgt hij eventueel nog een bonus, bij gratie van de raad van commissarissen.