DEN HAAG - Het overleg over een nieuwe cao voor het defensiepersoneel is dinsdag vastgelopen. De militaire bonden wijzen de voorstellen van demissionair staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) af.

De bewindsman zegt het te betreuren dat de vakbonden niet verder willen praten over zijn inzet. Volgens hem is er vanwege de economische crisis geen ruimte voor een loonsverhoging.

Ook wil hij de ontslagleeftijd voor militairen met twee jaar verhogen tot 62 jaar, dit in navolging van het plan van het inmiddels demissionaire kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

Volgens de bonden zijn deze voorstellen onbespreekbaar. Ze zullen de komende weken met hun achterban bespreken wat er nu moet gebeuren en sluiten acties niet uit.

Stakingsrecht

Voorzitter Wim van den Burg van de AFMP wees erop dat militairen geen stakingsrecht hebben. Wel kunnen ze bijvoorbeeld een werkvergadering of poortacties houden. Van den Burg denkt dat de leden behoorlijk boos zijn over de opstelling van De Vries.

Volgens de AFMP-voorzitter is het functioneel leeftijdsontslag in de afgelopen jaren al met vijf jaar verhoogd. Bovendien is het beroep van militair zwaar en de laatste jaren alleen maar zwaarder geworden, stelt Van den Burg.

Ontslagleeftijd

De verhoging van de ontslagleeftijd zou volgens hem ook geen onderwerp van discussie moeten zijn, omdat de Tweede Kamer het AOW-wetsvoorstel nog niet heeft aangenomen.

Ook de militaire vakbond ACOM is niet te spreken over de inzet van De Vries. ,,Defensie drijft op de kroonkurk 'personeel'. Defensie wil niet betalen. Hoezo attractieve werkgever?'', stelde voorzitter Jan Kleian.