DEN HAAG - Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) krijgen een zetel in de Sociaal-Economische Raad (SER). VNO-NCW en MKB Nederland hebben een plek afgestaan aan deze snelgroeiende groep ondernemers.

Dat hebben de werkgeversorganisaties dinsdag laten weten.

De zzp'ers zullen in het adviesorgaan voor sociaal-economische vraagstukken worden vertegenwoordigd door het Platform Zelfstandige Ondernemers. Voorzitter Esther Raats-Coster neemt de komende twee jaar plaats op de zetel.

VNO-NCW en MKB Nederland beschikten tot dusver over tien zetels in de SER. Ondernemers worden ook nog vertegenwoordigd door LTO-Nederland (een zetel).

Unicum

Een woordvoerster van de SER noemde de entree van een vertegenwoordiger van zzp'ers ''een unicum''. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er in 2009 zo'n 630.000 zelfstandigen zonder personeel.

Het ministerie van Economische Zaken liet in een reactie weten toe te juichen dat de zzp'ers een zetel krijgen in de SER.

''De zelfstandig ondernemer levert een belangrijke bijdrage aan de flexibiliteit van de Nederlandse economie. Daarom is het goed dat zij wordt vertegenwoordigd in de SER, de raad die de belangen behartigt van het gehele bedrijfsleven'', aldus Van der Hoeven.