BASEL - De wereldeconomie maakt een positieve groei door. Dit maakt het mogelijk op den duur de speciale maatregelen terug te draaien die centrale banken hebben genomen om de economie te steunen.

Dat zei Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), maandag na een bijeenkomst van centrale bankiers in Basel.

De groei blijft zich ''zeer positief ontwikkelen'', aldus Trichet. Ook de internationale handel beleeft volgens hem een opleving.

''Wij voorzien het geleidelijk afschaffen van de onconventionele maatregelen die een groot aantal centrale banken hebben genomen'', vervolgde Trichet.

Marktsentiment

De maatregelen kunnen echter alleen worden teruggedraaid als daarbij ''het marktsentiment'' niet wordt beïnvloed en ''als niet het signaal wordt afgegeven dat het monetaire beleid wordt veranderd'', aldus Trichet.

Verscheidene centrale banken, zowel in Europa als in andere landen, namen na het uitbreken van de kredietcrisis vergaande maatregelen om de problemen te bezweren.

Zo werd onder meer de rente sterk teruggebracht en kregen banken meer mogelijkheden om hun liquiditeit op peil te houden.