AMSTERDAM - Voedingsconcern Numico sprong vrijdagochtend in het oog op het Damrak door de verkoop van het Amerikaanse GNC. De onderneming is daarmee definitief verlost van de slechtdraaiende bedrijven in de vitamine- en supplementensector. Het aandeel won ,2 procent en was daarmee de grootste stijger op het Damrak.

Bekijk video:
Modem /Breedband

Numico was de enige positieve uitschieter. Chemieconcern Akzo Nobel en supermarktconcern Ahold gingen in de aanbieding. De winst en omzet van Akzo vielen in het derde kwartaal iets verder terug dan verwacht, waarop het aandeel 2 procent moest inleveren. Ahold zakte 5 procent. Het kwakkelende concern maakte een verlies over op Amerikaanse boekhoudgrondslagen bekend van 4,3 miljard euro. Bovendien waarschuwde Ahold dat de winst in 2003 aanzienlijk lager gaat uitvallen.

Volgens analisten was het miljardenverlies geen verrassing. Wel groeit de kans dat Ahold een groot pakket nieuwe aandelen gaat uitgeven om het concern te financieren. "Niet 2002, maar 2003 is het verloren jaar voor Ahold", concludeerde een analist.

De AEX-index stond tegen de middag op een kleine winst van 0,2 prcent bij een stand van 328,42 punten. Naast Numico stonden Gucci, Hagemeyer en Getronics in de top van grootste stijgers. Ook fondsen met belangen in de chipsector, zoals Philips en ASML, deden het goed. Zij profiteerden van de sterke resultaten die het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics liet zien bij zijn chipdivisie.

Eerder deze week gaf Intel al voeding aan de gedachte dat de malaise in de chipsector definitief voorbij is. De financiële aandelen waren verdeeld met Fortis als belangrijke daler met een verlies van 0,7 procent.

Elders in Europa waren de stemmingen verdeeld. De CAC-40 in Parijs pluste 0,4 procent. De FTSE-100 in Londen zakte 0,1 procent. In Frankfurt zakte de DAX-index nog meer met een min van 0,6 procent.

De Duitse beurs bleef achter bij de rest van Europa door de koersdaling van herverzekeraar Münchener Rück, die een grote claimemissie van 3,8 miljard euro aankondigde om zijn balanspositie te versterken. De omvang was groter dan analisten hadden verwacht.

Euro

Op de valutamarkten noteerde de euro rond het middaguur 1,1600 dollar. De munteenheid was donderdag gesloten op 1,1690.