DEN HAAG - In alle provincies was de werkloosheid vorig jaar hoger dan een jaar eerder. Vooral in Noord-Brabant was de stijging groot. De jeugdwerkloosheid steeg het hardst in Zuid-Nederland.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking liep in Nederland in 2009 op van 3,9 procent naar 4,9 procent.

De stijging was echter niet in alle provincies even sterk. In Noord-Brabant ging het aantal werklozen omhoog van 3,4 naar 4,8 procent. Een jaar eerder had deze provincie nog de op een-na-laagste werkloosheid.

Metaalnijverheid

''Vooral de metaalnijverheid heeft in Brabant tijdens de economische crisis harde klappen opgelopen'', verklaart CBS-econoom Michiel Vergeer de stijging. Hetzelfde geldt voor de computerchipsindustrie en toeleveranciers van deze bedrijfstakken.

Ook in Utrecht en Noord-Holland ging de werkloosheid fors omhoog. De toename was het kleinst in Zeeland.

Groningen

De werkloosheid was daar ook het laagst met 3,8 procent. Groningen had met 6,7 procent opnieuw de hoogste werkloosheid, gevolgd door Drenthe met 6,5 en Limburg met 6,2 procent.

Onder jongeren van 15 tot 25 jaar is de werkloosheid relatief hoog. Deze liep op van 8,7 in 2008 tot 11,2 procent in 2009. Noord-Nederland had met 14,4 procent de hoogste jeugdwerkloosheid. In het zuiden was dat 12,4 procent, maar daar was de stijging groter.