DEN HAAG - Olieconcern Shell wil de Australische producent van kolengas Arrow Energy, exclusief de internationale activiteiten, overnemen. Dat bevestigde het concern maandag.

Of de overnamegesprekken leiden tot een transactie is volgens het bedrijf nog niet duidelijk.

Arrow maakte maandag bekend een bod te hebben ontvangen van een gezamenlijk bedrijf van Shell en het Chinese PetroChina. Zij zouden 4,45 Australische dollar per aandeel hebben geboden voor Arrow. Dit komt neer op in totaal ongeveer 2,5 miljard euro.

Activiteiten

Shell is al nauw betrokken bij Arrow. Het heeft een belang van 30 procent in de Australische activiteiten van het bedrijf en een belang van 10 procent in de internationale tak.

Kolengas is natuurlijk gas, dat gevangen zit onder steenkolenbeddingen. Arrow heeft de grootste reserves in Australië.

Verrassing

Deze samenwerking tussen PetroChina en Shell is volgens een analist van RBS Morgans in Londen een verrassing, hoewel de twee vaker samen optrokken, in China.

''PetroChina heeft zich misschien gerealiseerd dat het moeilijk is om in zijn eentje een deal te sluiten, vanwege de gevoeligheden rond Chinese investeerders bij toezichthouders en het feit dat Shell een groot belang heeft in Arrow.''

Toezichthouders

China arresteerde vorig jaar werknemers van het Australische Rio Tinto, nadat het bedrijf had geweigerd om in zee te gaan met het Chinese Chinalco. Australische toezichthouders zeiden bovendien dat ze het belang van buitenlandse staatsbedrijven in belangrijke grondstofbedrijven tot een maximum van 15 procent willen beperken.

Voor Shell betekent een partnerschap volgens de analist van RBS Morgans de mogelijkheid tot de verkoop van lng (vloeibaar gas). Tegelijkertijd kan het hiermee een concurrerend bod omzeilen.