REYKJAVIK - Daags nadat de IJslanders massaal 'nee' hebben gezegd tegen de Icesave deal met de Britten en Nederlanders, wordt al weer gesproken over oplossingen.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft samen met zijn Britse collega bij de IJslandse minister Steingrimur Sigfusson aangegeven te streven naar een akkoord.

Sigfusson liet zondag weten zo snel mogelijk een overeenkomst te willen sluiten.

Zaterdag hebben de IJslanders in een referendum het akkoord afgewezen dat de regering wilde sluiten met Groot-Brittannië en Nederland over de betaling van 3,8 miljard euro in verband met de ondergang in 2008 van internetspaarbank Icesave.

Oplossing

In een brief aan Sigfusson heeft De Jager zondag aangegeven ''gecommitteerd te zijn aan het vinden van een oplossing die in lijn is met internationale standaarden''.

De Britse minister Alistair Darling (Financiën) zei dat Groot-Brittannië bereid is zich flexibel op te stellen om een oplossing te vinden met IJsland. ''Het belangrijkste punt voor ons is dat we ons geld terug krijgen. Als het gaat om de voorwaarden dan zijn we bereid flexibel te zijn'', aldus Darling in een interview met de televisiezender BBC.

''Ik denk dat er geen twijfel is dat we ons geld terugkrijgen. Ik ben bereid met IJsland te praten over de voorwaarden en condities, net zoals de Nederlandse overheid'', aldus Darling.

Verkiezingen

Sigfusson zei zondag tijdens een persconferentie dat hij een nieuwe overeenkomst wil bereiken voor de komende verkiezingen in Groot-Brittannië en Nederland. De Britten houden naar verwachting begin mei verkiezingen. In Nederland staan de Kamerverkiezingen gepland voor 9 juni.

''Het gaat niet om dagen of weken, maar het is belangrijk dat we dit zo snel mogelijk afronden'', aldus Sigfusson. Darling gaat ervan uit dat het heel erg lang kan duren voordat het geld wordt terugbetaald.

Spaarders

De Britse en Nederlandse regeringen hebben ongeveer 400.000 spaarders, die geld verloren met de ineenstorting van Icesave, vrijwel volledig schadeloosgesteld. Maar Den Haag en Londen willen dat geld nu terugzien van het bijna 320.000 inwoners tellende IJsland.

De Britten en Nederlanders eisten aanvankelijk een vaste rente van 5,5 procent. Daarna kwamen ze met een beter voorstel, maar dat voorstel ging de IJslanders nog niet ver genoeg.