LONDEN - Groot-Brittannië is bereid zich flexibel op te stellen om een oplossing te vinden met IJsland. Dat zei minister Alistair Darling (Financiën) zondag in een reactie op de uitslag van een referendum over de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Zaterdag hebben de IJslanders in een referendum het akkoord afgewezen dat de regering wilde sluiten met Groot-Brittannië en Nederland over de betaling van 3,8 miljard euro in verband met de ondergang in 2008 van Icesave.

''Het belangrijkste punt voor ons is dat we ons geld terug krijgen. Als het gaat om de voorwaarden dan zijn we bereid flexibel te zijn, want het is niet in ons belang om IJsland uit te sluiten'', aldus Darling in een interview met de televisiezender BBC.

Voorwaarden

Darling stelde dat Groot-Brittannië het geld terugkrijgt. ''Het gaat er niet over of we het geld terugkrijgen dat we hebben betaald aan Britse spaarders. Het gaat om de voorwaarden en condities'', aldus Darling.

''Ik denk dat er geen twijfel is dat we ons geld terugkrijgen. Ik ben bereid met IJsland te praten over de voorwaarden en condities, net zoals de Nederlandse overheid.'' Darling zei dat het heel erg lang kan duren voordat het geld wordt terugbetaald.

Redelijk

''Je kunt niet naar een klein land als IJsland gaan met een populatie zo groot als Wolverhampton en zeggen: betaal al het geld meteen terug'', zei hij, refererend aan een Britse middelgrote stad. ''We proberen redelijk te zijn.''

De Britse en Nederlandse regeringen hebben ongeveer 400.000 spaarders, die geld verloren met de ineenstorting van Icesave, vrijwel volledig schadeloosgesteld. Maar Den Haag en Londen willen dat geld nu terugzien van het bijna 320.000 inwoners tellende IJsland.

Rente

De Britten en Nederlanders eisten aanvankelijk een vaste rente van 5,5 procent. Daarna hebben ze aangeboden dat percentage flexibel te maken, zodat het rentebedrag waarschijnlijk lager uitvalt.

Daarnaast boden ze aan de verplichtingen voor twee jaar kwijt te schelden. Dat voorstel ging de IJslanders niet ver genoeg.