REYKJAVIK - De IJslanders hebben zoals verwacht zaterdag in een referendum het akkoord afgewezen over de betaling van 3,8 miljard euro aan Groot-Brittannië en Nederland in verband met de ondergang van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Nadat de stembureaus in de avond waren gesloten, werd al snel duidelijk dat de kiezers massaal 'nee' hebben gezegd tegen de 'deal' met de Britten en Nederlanders.

De IJslandse regering erkende dat onmiddellijk. Maar de centrumlinkse, IJslandse premier Johanna Sigurdardottir blijft op haar post.

''Dit heeft geen invloed op het leven van de regering. We moeten door en het debat (over Icesave) afronden. We hebben een overeenkomst nodig'', zei de premier na afloop van het referendum.

Hulp

IJsland zou Den Haag en Londen in totaal 3,8 miljard euro moeten betalen. De Britse en de Nederlandse regering vergoedden de circa 340.000 spaarders die bij Icesave geld verloren en ze verhalen dat nu op IJsland.

Dat heeft een afbetalingsregeling nodig om op internationale hulp te kunnen rekenen om de ineengestorte economie weer op te bouwen. Daarvoor ziet het land uit naar hulp van het IMF. Ook beoogt debiteur IJsland lidmaatschap van de EU.

Nutteloos

Sigurdardottir stemde zelf niet in ''het nutteloze referendum'' . Dat was een idee van de normaal gesproken ceremoniële president van IJsland, Olafur Ragnar Grimsson.

Hij weigerde plotseling de overeenkomst te tekenen die de IJslandse regering met Den Haag en Londen had gesloten en die vorig jaar door het parlement was goedgekeurd.

Grimsson tekende niet en liet het eerste referendum sinds de onafhankelijkheid in 1944 houden. Hij meende dat de aanvankelijke regeling oneerlijk zwaar is voor de 320.000 inwoners van IJsland.

Interne zaak

Minister Jan Kees de Jager van Financiën beschouwt de uitkomst van het referendum in IJsland rondom de Icesave-schulden als een ''interne zaak'' voor dat land.

Dat liet hij zaterdag weten kort nadat de eerste uitslagen uitwezen dat de IJslanders massaal tegen een eerder gesloten akkoord stemden.

Reflecteren

De Jager zegt teleurgesteld te zijn dat een overeenkomst tussen Nederland, IJsland en het Verenigd Koninkrijk ''nog niet van kracht geworden is''.

In een brief heeft De Jager, samen met zijn Britse collega, aan de IJslandse minister van Financiën Johann Sigfusson aangegeven ''gecommitteerd te zijn aan het vinden van een oplossing die in lijn is met internationale standaarden''.

Tegelijkertijd realiseert de minister zich dat ''de IJslandse regering nu tijd nodig zal hebben om te reflecteren op de gebeurtenissen in IJsland''.